عسل
یکی از حقایق مهم در باره عسل طبیعی این است که اگر خوب نگه داری شود بعد از گذشت زمان طولانی فاسد نمی شود. کشف عسل تقریبا سالم در مقبره فرعون نیز حکایت از همین مطلب دارد. اما عسل در طول نگه داری ممکن است دچار تغییرات شیمیایی و فیزیکی شود. ممکن است بعد از گذشت زمان مقداری از بو و طعم خود را از دست بدهد. همچنین عسل طبیعی ممکن است بعد از مدتی کریستالیزه شود که زنبورداران به این پدیده رس کردن می گویند.
عسل بعد از رس کردن حالتی شبیه به روغن حیوانی به خود می گیرد. رس کردن عسل کاملا برگشت پذیر می باشد و به هیچ وجه مزه و کیفیت عسل را کاهش نمی دهد و یکی از نشانه های طبیعی بودن عسل می باشد. ممکن است یک نوع عسل بعد از چندماه و نوع دیگر بعد از چندسال رس کند که این موضوع مربوط به منبع شهد و محل نگه داری کندوها می باشد. در بعضی از کشورها عسل رس کرده بدلیل اطمینان از طبیعی بودن و خام بودن بیشتر مورد استقبال خریداران قرار می گیرد. پس اگر عسل شما رس کرد نگران نباشید شما می توانید به همان صورت به مصرف عسل ادامه دهید و یا عسل را در یک ظرف شیشه ای ریخته و آن ظرف را در آب گرم قرار داده و به صورت غیر مستقیم حرارت دهید تا به حالت اول خود برگردد. توجه: از حرارت مستقیم عسل خودداری کنید!
در تمامی انواع عسل به صورت طبیعی، مخمر هایی وجود دارد اما برای عسل های با درصد بالای رطوبت( عسل درجه 2) ممکن است این مخمرها افزایش پیدا کنند و منجر به تخمیر عسل شوند. برای جلوگیری از این امر بعضی از تولیدکننده ها این نوع عسل را پاستوریزه می کنند یعنی تحت حرارت قرار می دهند تا مخمرهای موجود در عسل از بین برود. البته حرارت دادن زمان رس کردن عسل را نیز به تاخیر می اندازد.
عسل طبیعی باید در دمای اتاق نگهداری شود نه خیلی سرد و نه خیلی گرم. من هیچ وقت عسل را در یخچال نگه داری نمیکنم چون زنبورها که بهترین نگهدارنده عسل هستند این کار را نمی کنند! نگه داری عسل در یخچال منجر به سفت شدن عسل می شود و برداشتن عسل از ظرف را مشکل می کند و ممکن است فرایند رس کردن را تسریع کند. خیالتان راحت باشد عسل خاصیت ضدمیکروبی دارد پس اگر شما درب ظرف را بسته نگه دارید و از ورود آب و دیگر مواد به ظرف عسل جلوگیری کنید،میکروب های بیرونی نمی توانند به آن راه یابند.
پیشنهاد ما برای نگه داری عسل این است که
ظرف عسل را در یک جای خشک و خنک خارج از یخچال نگه داری کنید.
همیشه درب ظرف عسل را بسته نگه دارید.
چون عسل رطوبت موجود در هوا را جذب می کند و این امر می تواند کیفیت عسل را کاهش داده و منجر به تخمیر عسل شود. علاوه بر این عسل به راحتی بوهای موجود در فضای اتاق را به خود جذب می کند.
همیشه عسل را با یک قاشق کاملا خشک از ظرف بردارید
چراکه هرگونه ورود آب به عسل منجر به تخمیر عسل می شود.
ظرف عسل را دور از حرارت مستقیم (کنار فرگاز یا اجاق) و یا نور خورشید( کنار پنجره ها) قرار دهید
چون با گذشت زمان حرارت مستقیم منجر به کاهش کیفیت عسل می شود. نگهداری عسل در مکانی که به طور مداوم با تغییر درجه دما روبه روست خاصیت عسل را از بین می برد.
نگهداری عسل در ظروف شیشه ای ترجیح داده می شود
ظروف پلاستیکی مخصوص مواد غذایی نیز مناسب اند. اما از عسل در ظروف فلزی نگه داری نکنید چون عسل خاصیت اسیدی دارد و ممکن است با سطح فلز واکنش داده و ترکیبات زیانباری تولید کند.
نگهداری عسل در ظروف فلزی برای مدت طولانی مناسب نیست
اما استفاده از قاشق فلزی برای برداشتن عسل از ظرف هیچ مشکلی ایجاد نمی کند.
اگر عسل شما رس کرد و کریستالیزه شد( شبیه روغن حیوانی شد) اصلا نگران نباشید این نشانگر طبیعی بودن عسل است و به راحتی برگشت پذیر است.
Hazar honey
|